VULNERABILITY SCANNER

Wat is een vulnerability scanner?

vulnerability scannerEen vulnerability scanner is een een scanner die een computer systeem of netwerk scant op kwetsbaarheden. Kwetsbaarheden (vulnernabilities) in een computer of netwerk van computers, kunnen worden uitgebuit door cybercriminelen en malware om controle te krijgen over de computer of netwerk in kwestie. Een vulnerability scanner kan worden ingezet door iedereen, dus ook cybercriminelen, om te kijken welke kwetsbaarheden aanwezig zijn. Deze kwetsbaarheden kunnen zich op het niveau van de programma’s en het besturingssysteem bevinden, maar ook op het niveau van de hardware onderdelen. Vandaar zijn er dan ook verschillende soorten vulnerability scanners:

Verschillende soorten vulnerability scanners:
  • Software Vulnerability Scanner. Deze moet iedere computer gebruiker in gebruik hebben. Onze computer zit vol met software programma’s die allemaal kwetsbaarheden bevatten. Deze kwetsbaarheden moeten d.m.v. security updates worden verholpen. Uitgebreide malware scanners zoals de Bitdefender Multi Device Security software en de System Mechanic Pro heeft een vulnerability scanner ingebouwd. Voor meer informatie: Wat is de beste malware scanner?
  • Aangezien er zoveel nieuwe updates worden gepubliceerd, is het een aanrader om de Personal Software Inspector te gebruiken om dit automatisch te kunnen doen. De Personal Software Inspector is gratis ontwikkeld door Secunia. Een onderzoekscentrum naar veiligheidslekken, dit is een ander woord voor kwetsbaarheden.
  • Port Scanner: een poort scanner onderzoekt de openstaande poorten in een firewall of server.
  • Network Enumerator.
  • Network Vulnerability Scanner.
  • Web Application Security Scanner.
  • Computer Worm. Ja, zeker, een computer worm is een programma dat zichzelf kan vermenigvuldigen en kan worden ingezet voor het vinden van kwetsbaarheden in een computer of netwerk.
 Gerelateerde artikels:

Meet the Author

Admin

Comments on this entry are closed.