Computer opschonen

De computer opschonen is een belangrijke taak om de computer snel te houden en om computerproblemen te voorkomen. Maar wat moet bij de computer onderhouden worden? Niet iedereen heeft even veel ervaring met computers. In deze post wil ik u kort uitleggen hoe u de computer moet opschonen. Maar eerste moeten we weten welk computer systeem we moeten opschonen!

Voordat we beginnen……Welk computer systeem heeft u eigenlijk?

Maak uw keuze en lees verder…. 

Windows computer opschonen OF Mac computer opschonen
Windows opschonen Mac opschonen

Windows computer opschonen:

Windows computer opschonenEen Windows computer opschonen bestaat uit een pakket maatregelen die men moet treffen om de systeem-prestaties te verbeteren en problemen te vermijden. Een Windows syteem bestaat uit verschillende hardware en software componenten die allemaal mooi met elkaar moeten samenwerken. Het is een complex samenspel en iedere keer wanneer we de computer gebruiken heeft dit een bepaalde impact. Een computer wordt traag en kan uiteindelijk het begeven wanneer we niks ondernemen. Voor de gemiddelde gebruiker is het een aanrader om een complete diagnose scan uit te voeren met een specialist. De specialist die we hier aanraden is de PC Mechanic. Deze is ontwikkeld geworden door een Microsoft Gold Certified ISV Partner en heeft goede kritiek ontvangen van vele internationale review sites.

pc opschonen en opruimen

Wat is er dan mis met de computer? Wat vertraagt dan het systeem?

De meeste lezers voeren een scan uit om te zien wat er eigenlijk moet worden opgeschoond:

Klik hier voor een complete computer diagnose scan naar systeem-fouten.

computer opschonen scan

computer opschonen met software

Hier volgt een stappenplan met specifieke taken voor het opschonen van uw systeem:

  • Computer opschonen stap 1: Virussen verwijderen

computer opschonen van virus Als uw computer traag is, dan is het eerste wat u moet doen is uw computer nog eens extra controleren op virussen en spyware. Een virus maakt u computer traag en zonder de hulp van een antivirus programma kunt u het probleem niet verhelpen. De Advanced System Optimizer kan zeker ook helpen met het in kaart leggen van mogelijke malware infecties.

Gebruikt u al een gratis antivirus of ander security programma? Controleer uw computer dan ook uw computer met een  specialist zoals de SpyHunter 4 of de Hitman Pro. Een gratis antivirus geeft maar een gedeeltelijke bescherming en detecteert dan ook niet alle virussen. Voor meer info lees hier verder: hoe kan ik  het beste spyware verwijderen van mijn computer? 

  • Computer opschonen stap 2: Windows register opschonen

windows register opschonenZoals u waarschijnlijk al weet, het Windows Register speelt een sleutelrol in Windows. Als het Windows register beschadigd is of vervuild is dan kan dit leiden tot veel verschillende computerproblemen.  Meer informatie over de rol van het register in Windows kunt u lezen op: Het Windows register.

Het Windows register repareren en opschonen moet gedaan worden met een registry cleaner. Een programma dat in staat is om het Windows Register te bewerken en eventuele schade kan repareren. De al eerder genoemde Advanced System Optimizer includeert ook een registry cleaner.

  • Computer opschonen stap 3: Harde schijf opschonen

Als laatste moet u de harde schijf  opschonen en defragmenteren wanneer u geen SSD heeft. Tijdens het gebruik van uw computer wordt uw harddisk intensief gebruikt. Bestanden die op uw computer opgeslagen zijn raken gedefragmenteerd. Dat wil zeggen dat een bestand over verschillende sectoren is opgeslagen op verschillende locaties op de harde schijf. Als de computer dus een bestand wil openen moet er op de harde schijf op meerdere sectoren gezocht worden. Dit maakt de computer traag.

harde schijf opschonenHet opschonen en defragmenteren van de harddisk versnelt dus de pc performance. Meer weten hoe u de harde schijf kunt opruimen: harde schijf opschonen. De al eerder genoemde Advanced System Optimizer kan ook de harde schijven van uw computer onderhouden.

Andere gerelateerde artikels:

Tip over een nieuwe bron van informatie over dit onderwerp: