Pc sneller maken door het intern geheugen uit te breiden ?

U kunt uw pc sneller maken door meer intern geheugen in uw computer te plaatsen. Maar het geheugen uitbreiden versnelt niet altijd de computer! In deze post leg ik uit waar het intern geheugen voor dient, waarom het werkgeheugen uitbreiden niet altijd een oplossing is en welke alternatieven er zijn om een trage pc sneller te maken.

Wat is het doel van het het intern geheugen (RAM) ?

Als u uw computer gebruikt, worden er voortdurend taken en opdrachten naar het hart van de computer, de processor (CPU), gestuurd.
De processor is verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze taken.
Zo’n taak is bijvoorbeeld het starten van een programma. Een verzoek voor het starten van een programma moet eerst worden geïnterpreteerd door de processor alvorens de processor de taak kan uitvoeren. Het interpreteren van zo’n taak kost tijd.  Als de processor klaar is met de interpretatie, wordt deze geïnterpreteerde taak opgeslagen in het werkgeheugen. De reden waarom de processor de geïnterpreteerde taak  in het interne geheugen opslaat is eenvoudig: performance!

Als u het programma dat zojuist is opgestart afsluit en vervolgens meteen weer opstart, zult u merken dat het starten van het programma een stuk sneller gaat en lijkt het  of uw computer een stuk sneller werkt. Dat lijkt alleen maar zo, want wat is er gebeurd?  De processor zoekt voor het interpreteren van een taak eerst in het werkgeheugen of deze taak al eens eerder geïnterpreteerd is. Staat deze taak in het intern geheugen, dan haalt de processor deze taak meteen op en voert deze direct uit. De processor hoeft dus niet nog eens dezelfde taak te interpreteren; daardoor werkt uw pc een stuk sneller.

Meer intern geheugen maakt uw pc niet automatisch sneller !

Het uitbreiden van het intern geheugen hoeft niet altijd te betekenen dat uw pc sneller gaat werken. Dat hangt af van een aantal factoren. Ten eerste moet u zich de vraag stellen: waardoor is mijn computer traag ? Als u die vraag kunt beantwoorden met: de computer is traag omdat hij te weinig vrij werkgeheugen heeft, dan kunt u er zeker van zijn dat het uitbreiden van het intern geheugen per direct uw pc sneller zal maken.

Maar let op: Als u het intern geheugen van de computer wilt vergroten, let op welke versie van Windows u heeft. Windows heeft per versie een andere limiet voor het werkgeheugen.
Bijvoorbeeld: als u de Windows 7 Home edition heeft en u heeft de 32 bits versie, dan is het maximale werkgeheugen dat Windows kan gebruiken 4GB. Ook al zou u er 16 GB werkgeheugen bij plaatsen,  deze computer kan maar maximaal  4 GB aan en zal u computer dus niet sneller maken! Voor meer informatie over de grenzen van Windows en het werkgeheugen verwijs ik u door naar: zdnet.

Alternatieven om van een trage computer af te komen !

De pc sneller maken door middel van het uitbreiden of wijzigen van uw hardware is altijd een omslachtige klus. En vaak is het niet eens nodig. Daarom raad ik u aan eerst andere alternatieven te proberen voordat u aan de hardware gaat sleutelen.

Computer opschonen

De computer goed opschonen en de drivers updaten zal de perfomance van uw computer drastisch versnellen. Voor een uitgebreide beschrijving over hoe u uw computer kunt opschonen verwijs ik u door naar de post “Hoe kan ik mijn pc sneller maken“.

Computer sneller maken

Er bestaan Windows tuning programma’s. Dit zijn tools die gespecialiseerd zijn in het versnellen en opschonen van uw pc.
En dit alles door middel van het klikken op een knop!

U kunt hier meer over lezen in de post “Hulp programma’s gebruiken om uw  pc sneller te maken“.

Links gerelateerd aan versnellen van het pc met meer intern geheugen
Link Pc sneller maken in 6 stappen
Link Instructies om intern geheugen uit te breiden (Desktop)

 

Meet the Author

Admin
3 comments… add one

Leave a Comment