ESCROW

Escrow – Zorg ervoor dat uw bedrijfssoftware altijd beschikbaar blijft

Het aangaan van een bedrijfsovereenkomst kan, vooral in dit soort onzekere tijden, bepaalde gevaren met zich meebrengen voor uw bedrijf. Het kan voorkomen dat u bij een softwareaanbieder een contract aangaat en er op een gegeven moment faillissement plaatsvindt of dat er andere situaties ontstaan, waardoor de aanbieder niet meer aan de contractvoorwaarden kan voldoen. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er manieren om dit soort problemen te voorkomen.

escrowEen maatregel die u kunt nemen om een dergelijke contractbreuk te voorkomen, is het afsluiten van een softwareovereenkomst met een derde partij. Dit is een juridische overeenkomst, met als doel om de bedrijfscontinuïteit van de klant op lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door de broncode van de door de klant gebruikte software door deze derde partij in bewaring te laten nemen. Wanneer de leverancier niet langer in staat is te voldoen aan de contractuele verplichtingen, heeft dit als gevolg dat de derde partij de broncode van de applicatie aan de klant uitlevert. Op deze manier loopt niemand het risico op contractbreuk en de negatieve gevolgen die daaruit voortvloeien.

Elke organisatie en onderneming maakt gebruik van bepaalde applicaties, zoals financiële software, documentmanagement en software voor aansturing van bedrijfsprocessen. Wanneer de leverancier niet meer kan voldoen aan de contracteisen, biedt een softwareovereenkomst zoals gezegd redding. De meest vooraanstaande en onafhankelijke leverancier van dit soort oplossingen is Escrow Europe BV. Dit bedrijf levert wereldwijd op maat gemaakte oplossingen. Een oplossing houdt in dat er voorwaarden worden opgesteld en speciaal worden afgestemd op de softwareaanbieder en zijn klant(en).

Een dergelijke oplossing, ook wel een escrow-regeling genoemd, wordt opgesteld met behulp van een juridisch team. Hierbij wordt verzekerd dat de belangen van alle partijen beschermd worden. Zodra de regeling is ondertekend door elk van deze partijen, doet een verificatieconsultant de afgesproken verificatie op het deposito. Zijn specialistische technische kennis stelt de consultant in staat om een grote verscheidenheid aan software te toetsen. Nadat het materiaal geverifieerd is, wordt deze gedupliceerd en op twee verschillende beveiligde locaties in veilige kluizen opgeborgen. Een persoonlijk contact, welke de escrow-account beheert, staat zowel voor, gedurende en na het deposito klaar voor de klant.

Omdat elk bedrijf, elke situatie, en hierdoor elke overeenkomst anders is, zijn er verschillende manieren mogelijk waarop een overeenkomst opgesteld kan worden. Er kan gedacht worden aan een overeenkomst tussen drie partijen, welke betrekking heeft op de softwareaanbieder en zijn klant, met Escrow. Dit gebeurt meestal op het moment dat het initiatief voor de overeenkomst bij de klant ligt, maar ook wanneer de software specifiek voor één klant is ontwikkeld of wanneer er maatwerk verricht is. Daarnaast is er een overeenkomst tussen twee partijen mogelijk. Deze kan van toepassing zijn, wanneer de leverancier meerdere klanten dezelfde standaardapplicatie biedt. De mogelijkheid bestaat om, binnen één overeenkomst, alle klanten mee te nemen, waarbij geen extra onderhandelingen of individuele afspraken nodig zijn. Ook bestaat de mogelijkheid tot het opstellen van een overeenkomst, in het geval dat de standaardsoftware wordt afgenomen bij een distributeur of Value Added Reseller. Tot slot bestaat de mogelijkheid voor een overkoepelende escrow-regeling, waarbij een gebruikersgroep de belangen van softwaregebruikers vertegenwoordigt.

Als een groot deel van de kernactiviteiten van uw bedrijf of organisatie afhankelijk is van software, is het misschien een goed idee om te bekijken of een van deze overeenkomsten een mogelijkheid is. Uw bedrijfssoftware is op deze manier veilig gesteld voor de toekomst, welke situatie zich ook voordoet. En dat is een geruststellend idee voor elke onderneming.

Meet the Author

Admin

Comments on this entry are closed.