HOE EEN SOFTWARE PROGRAMMA VERWIJDEREN VAN MAC?

Een software programma verwijderen van mac kun je doen door het volgen van mijn stappenplan hieronder. Het verwijderen van overbodige software programma’s en bestanden op jouw mac maakt ruimte vrij op de harde schijf en kan de systeem prestaties flink verbeteren.

bestanden en programma's verwijderen macHet is heel goed mogelijk om handmatig programma’s en bestanden te verwijderen van mac. Let er wel op dat het vaak wel nodig is om bepaalde programmavoorkeuren te verwijderen. Deze restbestanden kunnen uiteindelijk ophopen en daardoor op den duur een negatieve impact hebben op de snelheid van jouw mac. Wanneer je vaak en veel programma’s installeert en weer verwijdert is het zeker geen gek idee om dit de doen met een hulpprogramma die je zeer veel tijd kan besparen en er voor zorgen dat alle restbestanden automatisch worden weggehaald. Daarnaast hebben deze mac cleaners ook andere gereedschappen om de harde schijf op te schonen en een mac sneller te maken. Bekende namen van mac hulpprogramma’s zijn de Mackeeper en CleanMyMac. Deze programma’s kunnen we je van harte aanbevelen om jouw tijd te besparen en jouw mac te optimaliseren en overbodige programma’s op je mac effectief en volledig te verwijderen.

Hoe kan ik handmatig overbodige programma’s van mijn mac verwijderen?

Hier volgt een stappenplan voor het verwijderen van software en bestanden van de harde schijf van een mac systeem:

1. Gewoon beginnen met de prullenmand!

  • 1.1. Het is makkelijk om programma’s van jouw mac te verwijderen met behulp van de prullenmand. Je moet dan wel inloggen als een beheerder en het wachtwoord moeten opgeven.
  • 1.2. Vervolgens kun je de map openmaken met de naam ”programma’s”. Hier kun je het programma opzoeken dat je wilt verwijderen van je mac. Je kunt deze herkennen aan de bestandsnamen of de pictogrammen.  Vergeet ook niet het bureaublad waar overbodige programma’s op kunnen staan.
  • 1. 3. Je kunt nu gewoon het programma optillen en wegslepen naar de prullenmand. Wanneer je het programma loslaat in de prullenmand hoor je een geluid van papiergefrommel. Trouwens, wanneer je moeite hebt met het wegslepen van bestanden, kun je ook gebruik maken van de volgende toetsencombinatie  ⌘ Cmd+⌦ DEL.
  • 1.4. Kijk, wanneer een programma in de prullenbak ligt, dan is deze nog niet definitief verwijderd. Het is eigenlijk een soort vergaarbak voor het geval je per abuis onjuiste bestanden en programma’s verwijderd hebt. Dus, wanneer een programma in de prullenmand ligt, is deze nog niet verwijderd. Je moet dan de prullenbak leegmaken. Alleen wanneer je de prullenbak leegmaakt zal er ruimte op de harde schijf worden vrijgemaakt. Controleer eerst nog eens of er een bestand of programma in zit die je niet wenst te verwijderen. Druk vervolgens de volgende toetsencombinatie in om de prullenmand leeg te maken en ruimte op de harde schijf vrij te maken: ⌘ Cmd+⇧ Shift+⌦ Del.

2. De restbestanden verwijderen van het verwijderde programma:

programma's verwijderen macMooi, nu heb je het programma verwijderd, maar daarmee is vaak de klus nog niet geklaard. Nu gaan we eens kijken hoe je voorkeursbestanden en ondersteuningsprogramma’s kunt verwijderen die nog steeds rondzwerven op jouw harde schijf. Kijk, het gaat hier vaak om bestanden die het makkelijker en sneller maken om het betreffende verwijderde programma weer opnieuw te installeren.

  • 2.1. Je zult moeten beginnen met he topenen van de map “Bibliotheek”. Dit kun je het beste doen door de toets ⌥ Option in te drukken terwijl je klikt op het menu “Ga” in Finder. Op dat moment zal de optie “Bibliotheek” in het menu verschijnen.
  • 2.2. Je zult vervolgens moeten zoeken binnen de mappen ~/Bibliotheek/, ~/Bibliotheek/Preferences/ en ~/Bibliotheek/Application Support/ naar de namen van de bestanden die gerelateerd zijn aan het programma. Vaak hebben ze de naam van de ontwikkelaar van het programma in de titel.
  • 2.3. Wanneer je zo’n bestand hebt gevonden, sleep deze dan weer naar de prullenbak. Zoek zo verder tot dat je geen restbestanden meer kunt vinden. Dan weet je waarschijnlijk dat het volledige programma is verwijderd van jouw mac. Vergeet ook niet om de prullenbak weer leeg te maken.
  • 2.4. Twijfel je of je een bepaald bestand in jouw bibliotheek wel of niet kunt weggooien, kun je ook een hulpprogramma hiervoor in zetten. Deze besparen je veel tijd en verwijderen alle troep in één keer van de harde schijf. Populaire verwijderprogramma’s met een uitstekende reputatie die de harde schijf netjes schoonmaken zijn. Een trage mac kun je er makkelijk mee optimaliseren en zal overbodige programma’s zonder problemen verwijderen van jouw mac:
  • 2.4.1. CleanMyMac 3
  • 2.4.2. Mackeeper 3

 

3. Apple App Store programma’s verwijderen met de LaunchPad:

Voor het verwijderen van programma’s die je hebt geïnstalleerd met de App Store moet je het programma Launchpad gebruiken om het programma te verwijderen van jouw mac.

3.1. Begin met het openen van de Launchpad. Dit kun je makkelijk doen vanuit de Dock.
3.2. Vervolgens druk je op  ⌥ Option of klik op een pictogram. Je laat pas los wanneer alle applicaties beginnen te wiebelen. Je kunt vervolgens de apps herkennen die je kunt verwijderen aan het kruisje die erbij staat.
3.3. Vervolgens klik je op het kruisje bij de applicatie die je wilt verwijderen. Bevestig je keuze en de app wordt netjes in de prullenbak geplaatst. Vergeet niet om de prullenbak weer leeg te maken anders zul je geen ruimte vrijmaken en het bestand niet echt verwijderen.

Trouwens, ook wanneer je de prullenbak zou leegmaken en spijt krijgen, zijn er mogelijkheden om de bestanden weer te herstellen. Verwijderde bestanden terughalen van je mac is mogelijk met goede mac file recovery software. Voor meer informatie: hoe kan ik verwijderde bestanden terughalen van mijn mac harde schijf.

mac programma's en bestanden definitief verwijderen macDit onderstreept ook nog eens de noodzaak om belangrijke zeer privacy gevoelige bestanden definitief te verwijderen met een echte file eraser. De eerder genoemde CleanMyMac 3 en de Mackeeper 3 beschikken over goede file shredders voor het echt definitief verwijderen van privacy gevoelige bestanden van jouw mac.

Ten slotte, de Mackeeper 3 heeft de mogelijkheid om jouw bestanden en programma’s te controleren om mogelijke mac malware infecties. Bovendien zit er een ingebouwde helpdesk – human inside – assistance – en beschikt deze mac software over een speciale virusscanner voor mac. Niet slecht als je echt assistentie wenst van een Apple gecertificeerde techneut bij het verwijderen en controleren van jouw programma’s en bestanden op jouw mac harde schijf. Voor meer informatie: Mackeeper Human Inside.

Gerelateerde posts en bronnen:

Meet the Author

Admin

Comments on this entry are closed.