Ransomware wat is dat?

Heeft u al eens gehoord van Ransomware?
Nee, geen spyware of adware. Ransomware!!

Definitie ransomware.

Pc geblokkeerd door ransomwareHet woord ransom zegt het eigenlijk al! Het is het Engelse woord voor losgeld!
Net zoals in de echte wereld waarin criminelen mensen gijzelen om vervolgens losgeld te vragen. Gijzelen bestaat dus ook in de virtuele wereld. Ransomware is een programma (malware) dat uw computer gijzelt en vervolgens geld vraagt om uw pc weer te “bevrijden”! 

Er bestaan  drie varianten:

 1. Systeem gijzeling.
 2. Bestand gijzeling.
 3. Een combinatie van beide.

Ransomware, wat en hoe.

Het doel van deze variant van maleware is het overnemen van de controle over uw computer. Dat gebeurt op een uiterst slimme mannier. Bijvoorbeeld: een ransomware programma dat de vorm van een anti-spyware of anti-virusprogramma  aanneemt.
Dit zogenaamde anti-virus programma laat u weten dat er zoveel virussen op uw computer zijn aangetroffen dat u de computer niet meer kunt gebruiken en dat u per direct moet handelen om dit probleem op te lossen. Uiteraard dient u dan het bijgevoegde aanbevolen product te “kopen”U bent op dat moment geen product aan het kopen,  maar losgeld aan het betalen. Ransomeware is dus vrij moeilijk te onderscheiden van een echt anti-virus programma!

Een andere variant van ransomeware probeert u in verlegenheid te bregen door op uw scherm adult (sex) plaatjes te tonen. Om van die plaatjes af te komen dient u ook weer ‘losgeld’ te betalen in de vorm van het betaald downloaden van een programma dat u van deze plaatjes verlost. Gewoonlijk worden voor het downloaden van een dergelijk programma geen hoge bedragen gevraagd (rond de 8 euro). De makers van deze ransomeware gaan er van uit  dat dit lage bedrag voor het merendeel van de belaagde computergebruikers geen drempel vormt om per direct te betalen om van deze ongemakkelijke rommel af te komen. De betaling loopt meestal via online betaalsites, zoals WebMoney en eGold om anoniem te blijven.

ransomeware verwijderenMocht u in zo’n scenario terecht komen, moet u nooit “het losgeld” betalen. De kans dat uw computer bespaard blijft van deze rommel is immers heel klein! De makers van deze ransomeware blijven toegang houden tot uw computer, weten dat u betaalt en sturen nieuwe varianten van ransomeware op u af. U komt in een vicieuze cirkel terecht. Probeer deze te verwijderen met de SpyHunter!

Ransomware die uw bestanden gijzelt.

Deze varriant versleutelt al uw documenten en data. Al uw documenten worden onbruikbaar omdat niemand meer de inhoud kan lezen. Wilt u de inhoud weer kunnen lezen en gebruiken? Dan moet u betalen! En eenmaal betaald, hoopt u de sleutel te krijgen om het probleem weer op te lossen.

Trap er niet in, u krijgt helemaal geen garanties dat door te betalen het probleem wordt opgelost!

Ransomeware verwijderen?

Naast de SpyHunter software heeft de nederlandse Hitman Pro 3.7 software een uitstekende reputatie bij het verwijderen van  gijzelvirussen via de Hitman Kickstart module.  Daarnaast, als uw pc besmet is met een ransomware,  raad ik u ook aan om de volgende sites te raadplegen:

Een Windows traag versnellen SpyHunter Review
Een Windows traag versnellen Best in antivirus tests?
Trage Windows verbeteren Wikipedia: Ransomware (malware) – adware verwijderen

Wat zijn bekende ransomware namen?

Hoe kan ik een gijzelvirus mijn computer besmetten?

Uw systeem kan besmet raken met ransomware op de volgende manieren:

 • Surfen op het internet zonder een anti-virus.
 • Openen van bijlagen in uw e-mails.
 • Downloaden en installeren van nep programma’ s.
 • Downloaden en installeren van gehackte (illegale) software.

Voorkomen is beter dan genezen!

Gelukkig hoeft u geen speciaal programma te kopen om ransomware besmetting te voorkomen!
Een goed anti-virusprogramma  beschermt u ook tegen dit soort malware. Toch moet u blijven opletten, vooral wanneer u illegaal  spellen, screensavers of software downloadt en installeert.

Vertrouwt u het niet?
Download of installeer het programma dan niet! [/box]

Verder raad ik u aan om naar soortgelijke problemen te zoeken in forums.
Een aantal zeer goede forums:

Een Windows traag versnellen ComputerIdee
Trage Windows verbeteren Techzine
PcHelpForum

[footer]

Meet the Author

Admin
4 comments… add one
 • Erik de Boer Jan 27, 2011, 7:44 pm

  Ik heb dit probleem ook gehad! Ik wist alleen niet dat het ransomeware heette. Heb nu ook veilig een anti-virus programma, die ellende wil ik niet nog eens mee maken!
  Goede post!

Leave a Comment